Amasra'da Bin 600 Yıllık Deprem ve Sel İzleri Gün Yüzüne Çıkarıldı
Bartın'ın Amasra ilçesindeki Amastris Antik Kenti'nde devam eden kazı çalışmalarında, yaklaşık bin 600 yıl önce meydana gelen deprem ve sellerin hasar verdiği mermer sütunlu yapının kalıntıları gün yüzüne çıkarıldı. M.S. 300-400 yılları arasında inşa edildiği tahmin edilen yapının antik dönemde büyük felaketlere maruz kaldığı ve bu felaketlerin kesin tarihlerinin belirlenmesi için çalışmaların sürdüğü açıklandı.
2022 yılında Amasra Müzesi tarafından başlatılan kurtarma kazıları, Cumhurbaşkanlığı kararı ile bu yıl bilimsel kazı çalışmalarına dönüştürüldü.
Bartın Üniversitesi öncülüğünde, Kültür ve Turizm Bakanlığı Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü izniyle devam eden kazılarda, M.S. 3 ve 4. yüzyıllarda gerçekleşen bir depremde yıkıldığı tahmin edilen mermer kolonlu yapı ortaya çıkarıldı.
Deprem ve Sellerin Etkileri Araştırılıyor
Kazı Başkanı ve Bartın Üniversitesi Arkeoloji Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Fatma Bağdatlı Çam, yapının depremle yıkıldığını gösteren bulgulara rastlandığını belirterek, “Sütunlar belirli bir aks üzerine devrilmiş durumda ve bu, depremle yıkıldığını işaret ediyor. Yapının doğusunda bulunan mozaikli yapının M.S. 4. yüzyılda eklenmiş olması, depremin daha önce gerçekleşmiş olduğunu gösteriyor” dedi.
Çam, yapının sadece depremle değil, aynı zamanda antik dönemde yaşanan sellerle de büyük hasar gördüğünü ifade etti. Bölgenin geçmişte birçok kez sel felaketine maruz kaldığını vurgulayan Çam, “2023 yılında üst üste yaşanan büyük seller, bu alanın geçmişte de benzer felaketlerle karşı karşıya kaldığını gösteriyor. Depremde tamamen yıkılmayan yapının, sellerle gelen toprakla tamamen toprak altında kaldığını ve bu şekilde daha fazla zarar gördüğünü söyleyebiliriz. Hangi dönemde bu sellerin yaşandığını belgelemeye çalışıyoruz” diye konuştu.
Kazı çalışmaları, deprem ve sellerin yapıya verdiği zararın kesin tarihlerini belirlemek için devam ediyor.